Recent Posts

Thursday, September 2, 2010

Bebas BerTUHAN


Sempena hari kemerdekaan tempoh hari, banyak sungguh penulisan tentang "merdeka". Maka ramailah yang berbicara soal erti kemerdekaan dengan faham masing2. Sejak dulu lagi, kita asyik mendengar, "kita perlulah bukan sekadar merdeka fizikal, tetapi minda kita juga perlu merdeka". Benar! Tetapi, nampaknya praktikalnya masih lagi minimum, hatta mereka yang kuat melaungkan kata2 ini belum tentu mempraktikkannya.

Merdeka. Bila sebut merdeka, maka akan terlintas di kepala kita soal keBEBASan. Persoalannya, apa itu BEBAS? Dalam bahasa yang mudah, bebas itu ialah dapat melakukan apa sahaja tanpa halangan atau sempadan. Namun, pernahkah kita terfikir, fitrah manusia, walau seberapa "bebas"nya dia, tentu ada perkara yang dianggap "keterlaluan" bagi dia?

Sebagai contoh, bergurau. Mendakwa diri mereka "bebas", ada golongan yang sanggup bergurau sehingga membabitkan ibubapa mereka sendiri. Bagi sesetengah budaya, mungkin itu sudah keterlaluan. Tetapi, bagi mereka, ia masih "biasa". Namun begitu, walaupun mereka begitu bebas bergurau tersebut, sampai satu tahap, mereka juga akan terasa bahawa gurauan mereka adalah keterlaluan. Ini membuktikan bahawa walaupun mereka mengatakan mereka bebas bergurau, namun mereka masih PERCAYA bahawa masih ada HAD dalam bergurau.
Sebagai Yang Maha Memahami sifat manusia, Pencipta manusia mengurniakan Islam kepada kita. Jika diperhatikan, Islam amat mementingkan kebebasan. Hatta, dalam sesetengah perkara untuk menebus kesalahan, atau keterlanjuran, disuruh ummat Islam supaya meMERDEKAkan atau membebaskan hamba dari kalangan manusia. Sehingga begitu sekali Islam ini sangat mementingkan kebebasan.

Ya, bebas! Bebas daripada menjadi hamba kepada manusia. Bebas daripada menjadi hamba kepada nafsu. Bebas daripada menjadi hamba kepada syaitan. Bebas sebebas-bebasnya. Usah dituruti segala kemahuan "mereka". Kita punya akal untuk memikirkan mana yang baik, mana yang buruk. Itulah yang diajar oleh Islam. Namun, cantiknya Islam, din ciptaan Allah Taala, ia juga memahami bahawa manusia memerlukan "had" atau "batas". Sebab itulah, kita masih diajar untuk menjadi hamba Allah, hanya Dia, bukan selain Dia. Kerana Dia adalah khaliq(Sang Pencipta), bukan makhluk(yang dicipta).

Itulah erti kebebasan yang sebenar. Bebas berTuhan. Kita bebas melakukan apa sahaja selagi mana ia tidak dilarang oleh Allah Taala. Sebab itu, dalam kaedah fiqh ada menyebut, "Asas semua perkara adalah harus", bermakna BEBAS atau boleh dilakukan. Namun, jika ada asbab ia menjurus kepada larangan Allah, maka di situ datanglah makruh dan haram. Dan, mungkin ada yang mendakwa, "ini bukan bebas, sebab kita dihalang untuk berbuat sesuatu". Namun, sedarlah... Dia Maha Memahami apa yang diciptaNya. Apa yang dilarang, tidak lain tidak bukan, untuk kebaikan kita sendiri.

Sebagai contoh, Allah Taala membataskan kita untuk tidak membuat hubungan sejenis(homoseks). Anda boleh bertindak "bebas" untuk terus melanggar larangan tersebut. Tetapi, percayalah, malah yakinlah bahawa anda sendiri yang menanggung rugi. Bidang perubatan sendiri membuktikan berapa banyak penyakit yang mampu didapati malah dijangkiti dengan perbuatan yang "konon"nya dianggap "BEBAS" terbabit. Nah! Apa lagi yang mahu dibicarakan?

Justeru, ayuh kembali kepada fitrah. Bagaimana? Kembalilah kepada Tuhan. Dengan berbuat demikian, kita akan menikmati erti keBEBASan yang sebenar.

Merdeka! Merdeka! Merdeka! Daripada menjadi hamba kepada selain Dia.

0 comments: