Recent Posts

Sunday, November 7, 2010

KeMATANGan suatu pemikiran


"Ko dah tua dah. Moga2 MATANG sket pasni" "Ape da kecoh bising2 amik gambar. Nampak sangat TAK MATANG. Patut rr tak kawin2 lagi.."

Matang. Satu perkataan yang agak subjektif maknanya. Mungkin berbeza maknanya bagi orang yang berlainan. Pandangan anda pula bagaimana? Apa pula perspektif anda tentang kalimah ini?

Adakah matang itu apabila orang dilihat "cool" dan "slow motion" dalam tindak tanduk mereka?

Atau mungkin, bagi lelaki, orang yang berjiwa "bapa" dan bagi perempuan orang yang berjiwa "ibu"? Hmm.. masih lagi kabur di situ. Mungkin bukan sahaja ber"jiwa", tetapi penampilannya juga seperti bapa orang dan ibu orang walaupun masih di usia muda.

Atau matang itu dikaitkan dengan mereka yang "cepat berkahwin"?

Atau mungkin matang ialah bijak dan tepat dalam melakukan sesuatu tindakan?

(Ambil masa sekejap, fikirkan sejenak...)

Realitinya, orang yang dilihat kebudak-budakan seperti akoo, akan dilihat tidak matang. Mereka yang jenis ceria lagi menceriakan juga tidak dapat lari daripada "gelaran" ini. Di pihak yang lain, dalam dunia realiti, orang yang pendiam dan kurang bercakap akan dilabel sebagai matang. Mereka ini lebih dikenali sebagai "tak ada perasaan". Hehe..

Pergi ke forum "Mampukah Malaysia menuju ke arah Demokrasi MATANG" tempoh hari juga menambahkan sedikit lagi kefahamanku tentang kematangan. Terima kasih dan tahniah kepada sahabatku Fahmi "blurp"(jangan marah ek.. nanti cepat "matang".. hehe..), kerana berjaya menganjurkan dan memaklumkan tentang forum tersebut.

Bagi akoo, panelis forum itu menunjukkan sifat matang dalam perbezaan pendapat. Walaupun seorangnya berfahaman agak sosialis, atau lebih kepada komunis, manakala, yang ada ada yang pemegang setia fahaman kapitalis, dan ada yang memegang kepada Islam, namun, semuanya masih mampu tersenyum dan bergelak ketawa saat panelis lain mengutarakan pendapat mereka. Jika ada idea yang lebih relevan dan tepat pada pandangan orang lain, mereka mampu untuk cuba menerima dan memberi pandangan mereka seterusnya. Pada pandangan akoo, itulah MATANG walaupun penuh dengan gelak ketawa dan jenaka.

Berbanding mereka yang kuat memegang sesuatu fahaman,(akoo tidak katakan tindakan ini salah), tetapi apabila orang yang "bukan mereka" memberi pandangan, semuanya ditolak dan dianggap salah. Atas alasan, mereka adalah musuh kita, tanpa memikirkan sejauh mana relevannya pendapat mereka.

Jangan terkejut, akibat sikap inilah yang menyebabkan Barat kekal mundur suatu masa dahulu. Semua idea yang datangnya daripada "musuh", semuanya ditolak mentah-mentah. Namun, apabila mereka mula berubah, bersikap lebih terbuka dan matang dalam perbezaan idea, maka di situlah terbitnya idea-idea baru daripada masyarakat Barat dan akhirnya mereka mampu maju dan menjadi antara yang di depan di mata dunia sehingga sekarang.

Argh.. pening kepala, daripada kebudak-budakan, ke forum, kemudian ke barat pula.. Apa itu matang sebenarnya???

Pada pendapat akoo, matang itu sebenarnya satu pemikiran(thinking) yang akhirnya membawa kepada tindakan yang sesuai dengan situasi atau keadaan. Benar, asas kepada kematangan adalah pemikiran, paradigma atau cara pandang kita terhadap sesuatu.

Tak percaya? Dahulu, kita hanyalah seorang budak kecil yang hanya tahu bermain dan membuat sesuatu tanpa menghiraukan keadaan sekeliling. Kita xtahu api itu panas dan menyakitkan, tetapi ia kelihatan cantik dan syok untuk dijamah, maka akhirnya tangan kita juga yang binasa. Itu pemikiran kita ketika itu. Setelah kita tahu bahawa api itu panas, maka kita mula mengelakkan diri untuk menyentuhnya. Tambahan pula, kita mula menggunakannya untuk memudahkan kerja hidup kita seperti memasak. Dan, alat-alat mula dicipta untuk mengelakkan rasa panas tersebut, maka lahirlah sarung tangan, pemadam api, bomba dan sebagainya. Di situ, kita mencapai kematangan. Pemikiran, akhirnya melahirkan tindakan yang tepat dan sesuai pada keadaan.

Dan, secara simplistiknya, tidak ada satu pemikiran yang lebih tepat, berbanding apa yang diutuskan oleh Yang Maha Bijak. Dia telah mengurniakan Islam sebagai satu manual untuk kita, manusia sebagai ciptaanNya.

Tak percaya lagi? Akoo ingin bawakan contoh forum yang telah akoo sebutkan tadi. Soal demokrasi "matang". Benar, manusia boleh mengeluarkan satu sistem yang baik untuk pemilihan pemimpin. Demokrasi, walaupun pada pandangan ramai pihak ia kelihatan adil untuk menentukan sesuatu pilihan, tetapi apabila mereka yang berperibadi buruk menang dalam sistem demokrasi, kita terpaksa akur dengan keputusan tersebut. Kerana majoriti telah mengundinya. Dan, akhirnya manusia terpaksa akur, bahawa sistem terbabit perlulah disandarkan kepada Islam, barulah ia akan menjadi satu sistem yang sempurna.

Peribadi pemimpin perlulah berakhlak mulia.

Tidak perlu ada unsur rasuah pengundi dalam pemilihan.

Perlu ada suatu kayu ukur mengatakan bahawa dia layak menjadi pemimpin.

Itulah keMATANGan dalam demokrasi. Tidak kurang bezanya apabila nilai Islam dipraktikkan dalam kehidupan kita. Justeru, untuk matang, pedalamilah agama. Maka, kita akan ketahui apa yang tepat untuk kita lakukan. (teringat pesan seorang sahabat di kedai makan. terima kasih banyak).

Justeru, jika kecoh dan bergelak ketawa itu, menimbulkan rasa manisnya bersahabat. Itu tindakan yang matang.

Jika berpewatakan ceria kerana itulah watak peribadi yang natural dan tidak hipokrit dengan diri sendiri untuk menjadi "orang lain". Itu satu kematangan.

Jika berkahwin lambat itu bukan kerana sengaja menangguh-nangguh tetapi kerana perlu menyelesaikan tugas lain yang lebih aula(penting) dahulu. Itu satu kematangan.

"Akoo kisah apa orang cakap akoo tak "matang". Yang penting, pemikiran akoo perlu MATANG" respon akoo dengan "kerek"nya. Hehe..

1 comments:

Anonymous said...

hehe. nama kawe ada jugok. hhe

fahmi.