Recent Posts

Tuesday, July 13, 2010

Piala AKHIRAT


Nampaknya, seperti sudah agak lambat untuk berbicara soal Piala Dunia. Dan, sekali lagi, akoo yang xminat bola, akan berbicara soal ni, mungkin akan jadi trend 2 tahun sekali, kalau dulu, berbicara soal Euro 2008, kini cuba bersembang soal World Cup 2010. Jadi, akoo kisah apa lambat ke cepat!! Hehehe..

Kadang2, tersenyum seketika melihat "gelagat" manusia apabila tiba musim Piala Dunia. Akoo masih ingat lagi, di awal musim ini, timbul isu di facebook bahawa Zionis sangat bijak apabila mereka tahu isu mereka menyerang kapal aktivitis kemanusiaan akan disenyapkan dengan berlangsungnya acara Piala Dunia. Jika sebelum ini, di facebook banyak digunakan gambar anti-Zionis sebagai profile picture, ramai pula yang telah menukar kepada jersi2 pasukan yang diminati. Ini antara yang menarik yang berlaku pada World Cup kali ini.

Xlupa juga, bagi mereka yang sudah lama meminati arena bola sepak, mungkin agak tidak pelik untuk "demam Piala Dunia". Namun, yang menariknya, lahirlah golongan2 yang xminat bola seperti akoo, tiba2 berbicara dan berhujah soal bola, bahkan kadang2 ulasan mereka mampu mengalahkan Haji Hasbullah Awang. Hehe.. Hal ini tidak kurang berlaku pada golongan hawa. Dan, bacaan akoo, mereka juga turut ingin merasai "feel" Piala Dunia tersebut dengan bertindak demikian. Dan mungkin, bacaan lainnya, mereka cuba memahami orang yang "demam" Piala Dunia. Sekadar pandangan peribadi.

Apa2 pun, acara ini telah berakhir, dan Spain telah dinobatkan sebagai juara. Walaupun akoo tidak memihak kepada mana2 pasukan, namun, sebenarnya sangat berharap agar Spain tidak menang untuk kali ini gara2 "ramalan Sang Sotong". Mungkin nampak mudah dan gurauan bagi sesetengah orang, namun, sedar tidak sedar, hal ini boleh menggoyahkan akidah. Namun, pada masa yang sama, ternyata cara permainan Oranje agak kejam dan ganas. Jadi, pedulikan siapa juara!! hehehe...

Terlalu asyik dengan Piala DUNIA, kita terlupa bahawa kita sedang menghadapi Piala AKHIRAT. Jika Piala DUNIA, diwakili oleh negara2, namun saat itu, walau apa pun negara kita, walau apa pun bangsa kita, sudah tidak dinilai. Namun, yang dinilai adalah taqwa.

Semua perlu bersaing untuk mendapatkan juara. Namun, sayangnya, dalam persaingan dunia, akibat terlalu rakus untuk mendapatkan sesuatu, kemungkinan menjadi satu persaingan yang tidak jernih. Akibat ingin mendapat tempat tertinggi, maka akoo perlu memakai apa cara sekali pun, hatta mencantas mereka yang cuba bersaing denganku. Itulah yang ditanam dan didoktrin.

Sayang sekali, persaingan akhirat, bukan begitu. Benar, nak dapatkan piala akhirat perlu berlumba2 untuk melakukan kebaikan. Namun, persaingan ini adalah persaingan yang jernih. Apabila kita membantu orang lain untuk mendapatkan piala tersebut, ia tidak akan menurunkan "ranking kita" dalam list mereka yang ke Final, bahkan kita akan mendapat lebih kredit untuk ke Final.

Istimewanya Piala AKHIRAT ini, keputusan game tidak akan diberitahu "live". Semuanya akan diumumkan di sana NANTI. Persoalannya, apakah keputusan kita nanti? Mampukah kita menggapai dan menjunjung "piala" tersebut? Tepuk dada, muhasabah diri.

1 comments:

umar fArouq said...

analogi yg best...
jazakallah khair